Nice to meet you

Verrassend veelzijdig

Lien acteert, zingt en presenteert, maar heeft daarnaast ook een carrière als jurist met als specialisatie Intellectuele Eigendom. Ze woont samen met regisseur Hans Herbots en hun kinderen Jeanne en Victor en is plusmama van Cato en Stine. Lien is sociaal betrokken en engageert zich voor goede doelen zoals stortkinderen.be, Pleegzorg Vlaanderen en de UZA Foundation. Voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen is ze dit jaar gezicht van de Refugee Walk. Lien is voogd van een Syrisch meisje. 

Jong geleerd

Lien staat al van zeer prille leeftijd op de planken. Toen ze tien was, speelde ze een van de weesmeisjes in de musical Annie in het KJT. Daarna volgden musicals zoals Pinokkio, Peter Pan en A little Night Music. Tijdens haar middelbare studies speelde ze gastrollen in Spoed en Wittekerke. 

Nergens beter… 

Lien was 19 toen ze auditie deed voor Thuis. Ze vertolkte er een kleine vier jaar de rol van Sofie. In die periode speelde ze eveneens gastrollen in onder meer Flikken, Witse en De wet volgens Milo. 

Stem

Ook haar eerste hoofdrol in een dubbing werd een feit: Disney’s Herbie Fully Loaded (stem van Lindsey Lohan). Er zullen er nog vele volgen zoals The Simpsons Movie, Horton, Garfield, Alvin and the Chipmunks, Tinkerbell. Een van de beste herinneringen heeft ze aan de stem van Gylfie in The Legend of the Guardians: The owls of Ga’Hoole, waarvoor ze samen met Matthias Schoenaerts de dubbingstudio in dook. 

Zone Stad

In 2008 maakte ze de overstap naar Zone Stad, waar ze vier seizoenen de hoofdrol Fien Bosvoorde speelde. Op het Monte-Carlo Televisie Festival werd Lien voor haar rol in Zone Stad genomineerd als beste actrice. Lien speelde die periode ook in Vermist en Aspe.

The Spiral

Na Zone Stad vertolkte Lien Roos Dubois, een van de hoofdrollen in de internationale coproductie The Spiral. Voor deze rol kreeg ze lessen British English en woonde ze enkele maanden in Kopenhagen. Er werd gedraaid in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Nederland en België. Deze reeks werd genomineerd voor een Emmy Award. 

Bij de noorderburen

Later speelde ze nog in enkele Nederlandse reeksen zoals Flikken Maastricht en Heer & Meester. Ook Zone Stad, in Nederland heet dit Flikken Antwerpen, is daar een schot in de roos. 

Verder over de grenzen

Ook in Nymphomaniac van Lars Von Trier mocht ze spelen: een uitzonderlijke ervaring met een uitzonderlijk regisseur. 

En nu

Lien tekende in 2016 voor meer uitdagingen bij Medialaan. Momenteel is ze alvast te zien als Marie Devlieger in Familie. 

Niet alleen op het kleine en grote scherm zie je Lien geregeld verschijnen, ook op de planken van theaters en culturele centra voelt ze zich thuis. Seizoen 2015-2016 tourde ze met Jan De Smet, Pieter-Jan De Smet, Wouter Berlaen, Ad Cominotto en Stoy Stoffelen door de Vlaamse culturele centra met ‘Gedeelde smart: Levenslappen en Smartliederen’. Een kleine 10.000 man zag deze voorstelling al. Momenteel loopt er een herneming. 

Uit de smartlappen groeide de goesting voor een volgend zangproject, en dat kwam er, weer met Jan De Smet en Wouter Berlaen. Lien wilde dolgraag eens iets in het Frans doen, uit heimwee en ode aan haar Erasmus-periode in Montpellier, dit jaar 10 jaar geleden. Uit dat verlangen werd ‘Salut la Copine’ geboren, op tournee vanaf 2017. 

In haar recht

Rechten studeren en acteren, Lien combineerde het moeiteloos. Ze werd tijdelijk uit Thuis geschreven om haar Erasmusdroom waar te maken en haar vierde jaar Rechten in Montpellier te kunnen vervolmaken. Ze studeerde zowel in haar basisopleiding als in haar specialisatie Intellectuele Eigendom (HUBrussel) af met onderscheiding. 

Toen ze zwanger werd van Jeanne besloot ze het accent meer op haar juridische carrière te leggen en werd ze adviseur Intellectuele Eigendom voor Minister Vande Lanotte. Daar mocht ze onder andere de nieuwe auteurswet mee vormgeven die momenteel in Boek XI van het Wetboek Economisch Recht staat. 

Na haar kabinetsperiode beviel Lien van Victor en besloot ze terug te keren naar de Balie van Brussel. Als advocaat hield ze zich voornamelijk bezig met intellectuele eigendom. Daarnaast volgde ze de opleiding tot erkend bemiddelaar in familiezaken en burgerlijke en handelszaken. Momenteel voert ze haar juridisch werk uit als consultant bij Finnian & Columba, een kantoor dat ze samen met haar collega, advocaat Bart Van Besien, begin 2017 uit de grond stampte.